Az egészségügyi világszervezet tavaly egy sor meglepetéssel szolgált nekünk. A nyilvánosság elé tárta a legújabb kutatások eredményeit arról, hogy melyek a rákkeltő ételek, italok, kozmetikai összetevők. A legnagyobb vihart az aszpartám lehetséges rákkeltő hatása kavarta (viszlát diétás kóla!), de van több más dolog is, amiről biztosan nem gondoltuk volna, hogy káros lehet.
Lássuk az eredményeket!
- Aloe vera
Állatkísérletek alapján az aloe rákkeltő lehet. A hangsúly a “lehet”-en van, ugyanis a vastagbél tumort növesztő patkányok az aloe teljes levelének kivonatát tartalmazó vizet kapták két évig. Tehát érdemes ezeket az eredményeket némi szkepticizmussal fogadnunk.
Egyrészt egereken végzett kísérletek után nem ezt az eredményt kapták, és az emberi szervezetben sem találtak erre bizonyítékot. Arról nem is beszélve, hogy a kozmetikában az aloe levét vagy a kiszárított növény por formáját használják, nem a teljes növényt.

- Gingko biloba
Leginkább a memóriára gyakorolt hatása miatt ajánlják, ezt a leginkább természetgyógyászatban használatos ételkiegészítőt. De nagy hatású gyulladáscsökkentőként krémekben is előfordul. Idősebbeknek, terheseknek, vérzékenyeknek, epilepsziásoknak eddig sem ajánlották ételkiegészítőként, és ha eddig rendszeresen szedtük, ezután jobb ha figyeljük a legújabb hírekre a gingkoval kapcsolatban. Ugyanis két állatkísérlet alapján viszont mutagén hatása lehet.
- Kávé
Sok mindent tudunk a kávéról, hiszen nap mint nap emberek milliói fogyasztják. A WHO viszont már 1993 óra potenciálisan rákkeltő kategóriába sorolta a kávésavat, ami a teákban, kávékban megtalálható. Szintén állatkísérletekre hivatkozik a szervezet, de arról nincs tényleges bizonyíték, hogy emberekre is veszélyes lehet.
Amiről köztudott, hogy egészségtelen…
…és mégis gyakran részei a mindennapi életünknek.
- Napsugárzás
Már beszéltünk róla, de nem lehet eleget hangsúlyozni mennyire káros lehet a túl sok nap a bőrünknek: az UV-sugárzás bizonyítottan a bőrrákos esetek 93%-áért felelős. Tehát biztonságos napozás nem létezik. Természetesen azt is tudjuk, hogy napvédő krémmel, bőrt fedő ruházattal, sapkákkal, kalapokkal remekül lehet védekezni a nap ellen.
- Dohányzás
Az összes rákos megbetegedések 40%-át teszik ki a tüdőrákban szenvedők. A cigarettafüstben található kémiai anyagok (policiklikus aromás szénhidrogének) a DNS-hez kötődve okozhatnak mutációt a genomban, így elősegítve a daganatok kialakulását a szájban, gégében, tüdőben, és a test más részein. De ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a füstmentes dohánytermékek egészségesebbek, ott a nitrózaminok okozhatnak elváltozásokat.

- Benzol
A benzinben, cigarettafüstben található a leukémia esélyét növeli. Sajnos, ez az anyag megtalálható volt a kozmetikai termékekben is, mint például dezodorokban, kézfertőtlenítőkben, napvédőkben. Két évvel ezelőtt egy független kutatóintézet hozta nyilvánosságra, hogy a benzol már kis mértékben is rákkeltő lehet, így temérdek nagy márka visszavonta a termékeit. Mára illegálissá vált a benzoltartalmú termékek forgalmazása.
- Alkohol
Bármilyen nehéz elhinni, de az alkoholban nem a másnaposság a legrosszabb – 2012 óta bizonyítottan rákkeltő a alkoholfogyasztás. Ez az etanol anyagcsere termékének, az acetaldehidnak tudható be, amelynek DNS-károsító hatása van. És nem csak a túlzásba vitt alkoholizálás lehet káros: az enyhe vagy közepes alkoholfogyasztás okozza az alkoholhoz köthető rákos megbetegedések felét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki heti 3.5 sörtől vagy 1.5 liter bortól kevesebbet iszik is veszélyben van.

Míg az első 3 összetevő káros mivoltát érdemes egy kis kétkedéssel fogadni, esetleg megvárni további kutatások eredményeit, addig az utolsó 4 dolgot érdemes kizárni az életünkből amennyire lehet.
Érzékeny bőrűként, én már eddig is nagy figyelmet fordítottam arra, hogy elkerüljem az ártó kozmetikumokat. Kozmetikusként ez még inkább a fókuszba került. Ezért ha egy kis egészséges, kényeztető kikapcsolódásra vágysz, foglalj időpontot itt!